Blogg

2021-06-08
Anna-Eva Lohe

Sommar… sommar…sommar

 

Ja, just nu känns det så. Gökens dova rop. Fåglar som flyger mot en allt ljusare blå bakgrund. Under eken strålar sakta förgätmigejen fram med sin unika blåa ton och i förgrunden blommar syrenerna. I den lågt strilande solen mellan lövträdens kronor växer förväntan och aktivitet. En ny dag nalkas och det är sommar.

Jag kan ana att det inte bara är jag som känt mig som en kalv på grönbete den sista månaden. Känner en glädje och blir lätt rörd av den lättnad jag upplever med värmen och pandemins minskade press. Tänker att tacksamhet blir ledordet på ett nytt sätt denna sommar. Som om året samlat så mycket av allt det där som jag vill säga, förmedla och uttrycka till alla hela tiden. Tack!

Från oss på Next Stop You vill vi med detta nyhetsbrev också framföra vårt tack. Tack till alla ni som deltagit i våra kurser och program, deltagit i våra webinarier och som sida vid sida med oss givit oss möjlighet att växa i vårt ledarskap genom de digitala formaten som blivit till årets mötesplats. Tack till våra uppdragsgivare som under pandemiåret givit oss förtroendet att ge oss uppdrag att processleda utmanande och viktiga insatser för att utveckla och berika verksamheten under den utmanande tid som varit. Tack till alla er som låtit oss vara ditt coachande stöd in i din ledarvardag.

Dags att njuta av sommaren och låta tacksamheten uttryckas på alla de unika sätt som ger glädje i stort och smått. Men innan du checkar ut för semester, anmäl dig till vårt Stanna Upp webinarium med temat ”Leadership and Presence” den 16 juni så ses vi sen igen i augusti.

2021-04-06
Anna-Eva Lohe

Webinarieserien Stanna upp och reflektera tillsammans – behovet är större än någonsin!

Morgonen börjar komma till rätta. Det är vår i luften. Jag märker det på fågelsången från mitt halvöppna fönster. Ännu ingen trafik. Rörelserna i huset är sparsamma. Min egen inre aktivitet är rofylld, än så länge. Tacksamt spanar jag ut mot himmelen och konstaterar att det blir nog lite sol i alla fall. Vackert. Tänker att det är så här en morgon ska vara. Alltid.

Så kommer sakta men säkert tankar om dagen in i bilden. Just det, ska hinna med det också! Får inte glömma bort att betala räkningarna. Klockan närmar sig sju, Eko-nyheterna. Mitt första möte, när var det igen? Kaffe vore gott! Som en osynlig våg sätter dagen fart och den där stilla morgonstunden som i sin linda synes som evig är förbi och en annan kraft tar vid.

Tänk vad vi skapar vi människor. Varje morgon tar vi nya tag. Försöker vända och vrida på tillvaron på ett sätt som för oss vidare. Livet vill levas. Med eller utan motstånd. Under året som gått har jag fascinerats över hur denna skaparkraft driver på mitt i den pandemi som pågår och som på så olika sätt påverkar allas våra liv. Vår förmåga att skapa, att anpassa oss, att söka nya vägar genom de mest utmanande av omständigheter är enorm!

Next Stop You har detta år funnits som företag i 10 år. Tidigt i skapandet av namn och intention, var vi klara på att den röda tråden var att aktivera delaktighet och ledarskap. När jag i skrivande stund tar in orden ler jag inombords. Jag slås av hur denna röda tråd alltid känns aktuell. Hur gör jag det? Hur gör du det? Hur aktiverar vi ledarskap och delaktighet tillsammans?

Svaret växer förmodligen fram som en respons på vår förmåga till att reflektera kring oss själva och vår plats i världen. Samspelet däremellan gör oss inte bara tydligare för oss själva och för varandra utan också för livets alla inneboende möjligheter och begränsningar genom vilka vi navigerar så gott vi kan. Utmaningar kantar vår resa. Om och om igen tar skapandekraften tag i oss och leder oss framåt. Ödmjuk, berörd, imponerad och tacksam.

Next Stop You ser fram emot att mötas under året och på olika sätt reflektera tillsammans kring saker som berör och engagerar. Ta vara på möjligheten att anmäla dig till den kostnadsfria webinarieserien Stanna Upp (se längre ner i nyhetsbrevet) som är ämnad för att ge tid för reflektion och eftertanke. Vi hoppas att vi ringat in några teman som kan fungera som en boost in i den skapande kraft som på olika sätt tycks gå hand i hand med oss alla genom livet och som söker vägar för att aktivera vårt ledarskap och delaktighet.

Vi ses!

Anna-Eva och Next Stop You teamet

2018-11-21
Anna-Eva Lohe

Vad säger Anna-Eva Lohe om mod?

Mod, då tänker jag på att våga leva i verkligheten. Att se den som den är och välkomna upplevelsen den skapar i mig. Speciellt när det blir obekvämt. Att stå kvar och avstå från att vika undan. Speciellt när det gäller mitt samspel med andra och mig själv. Att stå upp för min upplevelse och våga exponera det som pågår, både i mina vänskaps- och arbetsrelationer och utgå från det. Jag menar att vara personlig på ett sätt så jag kan fortsätta att ha nära, förtroendefulla och ”friska” relationer omkring mig. I en sådan miljö frodas jag och alla andra.

Mod, då tänker jag på hur viktigt det är. Om jag isolerar mig och inte gör mig synlig, blir priset distans och en upplevelse av separation. Kanske odlar jag till och med en idé om den andre som inte stämmer överhuvudtaget. Den existerar som en sanning i mitt sinne. Av någon anledning hamnar jag i ett ”försvar” och ser inte nyktert på vad det får för effekter på relationen. Det avståndet har ett högt pris. För mig blir det motsatsen till att ha ett öppet klimat, att vara tillåtande och kreativa tillsammans. Speciellt när utmaningarna är komplexa och verkligen behöver allas delaktighet. Och sanning att säga är att livet ofta ställer oss inför den typen av utmaningar.

Att vara modig är inte alltid lätt, men det är rätt. Nu när jag reflekterar över det så är det ofta en handling som kommer spontant i stunden som en respons från krafter djupt inom mig. Det har med mina värderingar att göra. I stunden tänker jag inte på det men i efterhand finns det ofta en tydlig koppling.

Mod, tänker på ett citat av Hanna Arendt, ”i stunden du exponerar dig själv så föds du”. I den stunden så kan du se mig tydligare och jag kan också se mig själv. På så sätt så kopplar jag mod till utveckling och förändring både av individen och gruppen. Vi påverkar på så sätt varandra till att utveckla vårt mod och i den processen blir tillit en effekt. Ur det perspektivet blir vi var och en personligen viktiga väktare av att bevara tilliten till varandra. Att vara modig blir en i högsta grad individuell handling – en akt av ledarskap – som jag själv behöver välja att odlar genom mitt sätt att leda mig själv genom livet. Inte som en destination utan som en ständig pågående process.

Alla svåra passager som jag kan erinra mig när jag tittar tillbaka på livet som helhet, är förknippade med mod för att graden av ovisshet var så närvarande i stunden eller under den perioden. I den närvaron skulle jag säga att rädsla alltid är aktiverad på något sätt, omedvetet eller medvetet. Att fostra en nyfikenhet och acceptans i mig själv genom åren kring just mina rädslor, har i sig varit en modig handling. Upplever inte att den på något sätt att den resan är ”avverkad”. Den kräver sin uppmärksamhet och medvetenhet varje dag. Det är en livsstil som jag har valt och den ger så mycket tillbaka för att jag djupt inom mig känner mig som en friare och helare människa.

2013-06-13
Anna-Eva Lohe

Ring the bell – aktivera ledarskap för mänskliga rättigheter

 Vad innebär det att aktivera delaktighet och ledarskap? Tittar jag på min egen drivkraft så börjar jag förstå kopplingen till mina egna värderingar. När jag berörs på djupet vill jag inget hellre än att aktivera mig… Det handlar kanske inte ens om vilja. Det sker av sig själv…Det är här vi är varandras förebilder. Det är här vi kan väcka varandra till delaktighet genom vårt sätt att bemöta varandra, genom det sättet vi är i handling, genom det sättet vi ”show up” i världen. Efter ett  berörande seminarium på Global Utmaning i måndags fick jag ta del av Mallika Dutts (CEO på Breakthrough) beskrivning hur vi kan väcka varandra till handling. I detta fall inom området mänskliga rättigheter och våld mot flickor och kvinnor. Att genom handling bryta ett mönster och stå upp för vad som är rättvisa, dignitet och jämlikhet. Deras kampanj “Ring the Bell” har fokus på mäns ställningstagande mot våld mot kvinnor. Att genom att ringa på dörrklockan, när man hör att övergrepp pågår, och be t ex om att få låna något, avbryter man en förödande handling utan att gå direkt in i klinch med det som pågår. Det väcker förövaren ur sin koma! Ta del av detta inspirerande banbrytande initiativ som ytterst handlar om att i vardagen kunna bidra, ta ställning och aktivt gå till handling i en fråga som berör det djupaste vi har, respekten och kärleken till vår granne, vare sig det är en man eller en kvinna. Låt detta video klipp inspirera till att återigen tydliggöra dina egna innersta värderingar… Vem vet hur det kommer att aktivera dig!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=47Wjw-DRmzY#

 

2012-06-27
Anna-Eva Lohe

Excellent evaluations for Next Stop You Leadership Program!

We are proud to note that Next Stop You Leadership Program received excellent evaluations. Overall the program got rated at 9,2 (out of 10), intents were achieved to 80% with the help of the program, and it be recommended to others at 9,5. The words most oftenly used were “Useful, Developing, Fun, Challenging, New Leadership”. Thank you all who contributed to the input, and for creative ideas for further development. Our conclusion is that the program holds a very high standard and has a high integrity to what it promises: strengthening the leadership of complex, innovative change processes and developing the personal leadership. 

Next Stop You Leadership Program has been developed from the former Process Coaches Program, that we have been leading since 12 years. We are excited to take this new step – a new program with the best from the old, and new powerful content in the forefront of the leadership and change field.

The next program starts 27-28 August and we welcome all who might be interested. info@nextstopyou.com

Arkiv